Home

Achtergrond

'Goede opkoopregeling suiker'

Het is vervelend voor bietentelers om suikerquotum te moeten inleveren.

Maar coöperatie Cosun heeft wel een goede opkoopregeling gemaakt. De vrijwilligheid van de regeling spreken LTO en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) aan.

Of voldoende bietentelers meedoen aan de vrijwillige opkoopregeling is koffiedik kijken, zegt LTO-bestuurder Jakob Bartelds. "Veel telers zullen eerder geneigd zijn met bieten te stoppen nu de prijzen van veel andere gewassen zijn gestegen. Terwijl de minimum bietenprijs de komende jaren gaat dalen. Maar ik raad telers aan niet op basis van één jaar achter de markt aan te boeren. De graanprijzen zullen wel hoger blijven dan de laatste jaren, maar of de top van dit jaar weer wordt gehaald is maar de vraag."

Bartelds vindt de basisopkoopprijs van 35 cent per kilo suiker redelijk. "Dat kregen bietentelers doorberekend toen Cosun vorig jaar extra quotum had gekocht. De marktprijs voor suikerquotum lag eind vorig jaar rond de 40 tot 45 cent, maar die gaat omlaag doordat de bietenprijs ook daalt."

NAV-bestuurder Joop de Koeijer vindt het jammer dat telers quotum moeten inleveren. "Maar dit is beter dan dat straks quotum moet worden ingeleverd zonder vergoeding. Het is de vraag of 35 cent genoeg is. Wat meespeelt is dat het graansaldo stijgt, terwijl dat van suikerbieten zal dalen. Het spreekt aan dat de opkoopregeling vrijwillig is. Telers kunnen zelf kiezen wat ze willen."

Cosun gaat 13,5 procent van het quotum inleveren in Brussel. Telers kunnen tot 31 december aangeven of ze meedoen aan de opkoopregeling van Cosun.

Of registreer je om te kunnen reageren.