Home

Achtergrond 273 x bekeken

Goed vooruitzicht afzet consumptieaardappelen

De afzet van consumptieaardappelen ziet er positief uit volgens de opbrengst- en voorraadmeting van het Bureau Aardappel Informatie (BAI).

Het opbrengstniveau is vergeleken met de afgelopen vijf jaar gemiddeld. Het percentage tarra van 10 procent pakt hoger uit dan in het groeiseizoen werd verwacht en al 29 procent van alle geoogste aardappelen is afgeleverd.

De totale bruto opbrengst is ruim 3,5 miljoen ton op een areaal van ongeveer 71.000 hectare. In vergelijking met de afgelopen vijf jaar ligt zowel het areaal als de bruto opbrengst daarmee op een gemiddeld niveau.

Vergeleken met het in meerdere opzichten bijzondere jaar 2006 is de bruto opbrengst zo’n 15 procent hoger. Het areaal is 5 procent toegenomen, terwijl de gemiddelde opbrengst per hectare met 10 procent steeg van 45 ton naar bijna 50 ton per hectare. Het opbrengstvolume lag vorig jaar op een extreem laag niveau, zo blijkt uit de conclusies van het BAI.

Van de totale bruto opbrengst is ongeveer 75 procent bestemd voor de verwerkende industrie en 25 procent voor de tafelaardappelmarkt. Van de bruto opbrengst is medio november 29 procent (ruim een miljoen ton aardappelen) afgeleverd tegenover ruim 0,8 miljoen ton november vorig jaar.

Netto is het verschil in tonnen groter. Vooral door de uitval als gevolg van doorwas werd de aardappeltarra vorig jaar medio november geschat op 18 procent. De tot nu toe afgeleverde partijen aardappelen bevatten zo’n 10 procent tarra.

Van de bruto opbrengst ligt naar schatting 71 procent (zo’n 2,5 miljoen ton) in bewaring. Hiervan is bijna 1,2 miljoen ton (in 2006 1,1 miljoen ton) verkocht. Voor de resterende 1,3 miljoen ton (1,1 miljoen ton in 2006) liggen prijs en afnemer nog niet vast.
De enquête is in vier dagen rondom peildatum 15 november uitgevoerd en verwerkt door bureau Environs.

Of registreer je om te kunnen reageren.