Home

Achtergrond

Gevecht om biomassa

Nieuwe subsidieregeling bio-energie is nog wat mager, maar stap in goede richting.

Er is wereldwijd een gevecht gaande om groene grondstoffen. Dat heeft alles te maken met de groeiende wereldbevolking, de toenemende rijkdom, de politieke instabiliteit in olielanden en het veranderende klimaat. Graan, oliezaden en ruwe biomassa zijn niet alleen nodig als voedsel en voer, maar ook als brandstof.

Vooral dat laatste roept steeds meer weerstand op. Gaat de teelt van biobrandstoffen niet ten koste van de armen in de wereld, die eerst van hun land gejaagd worden en vervolgens geen eten meer kunnen betalen, zoals ontwikkelingsorganisatie Oxfam vreest? Achterliggende vraag is: biedt de aarde wel genoeg ruimte om iedereen van voedsel én van brandstof te voorzien?

Het antwoord is: het zal wel moeten. En aan de agrarische sector zal het niet liggen. Die heeft als producent van grondstoffen een sleutelrol in deze nieuwe wereld. In het verleden is vaker gebleken dat het onmogelijke mogelijk is dankzij techniek, wetenschap en vakmanschap. En bij een gunstige markt doet het geld de rest.

Toch is daarbij ook stimulerend beleid nodig, ook in Nederland. Niet omdat hier grootschalig koolzaad zal worden geteeld, maar omdat de voedsel- en de energiemarkt meer dan ooit tevoren met elkaar samenhangen en energie hier als bijproduct belangrijk wordt.

Gelukkig ziet het kabinet dat in en ligt er nu de nieuwe subsidieregeling duurzame energie. Deze verdient eerst een pluim. De regeling probeert serieus innovatie en efficiency te bevorderen. Bovendien komen er criteria voor duurzaamheid van bio-energie. Dat is hét antwoord op de ethische bezwaren. Die worden serieus genomen en krijgen hun plek. Alleen jammer dat het budget, vooral de komende jaren, zo krap is: volgend jaar €14 miljoen; niks vergeleken met de miljarden die er in Duitsland in bio-energie omgaan. Dat wordt niet alleen knokken om biomassa, maar ook om geld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.