Home

Achtergrond 167 x bekeken

Gespannen kalmte in Franse voorsteden

De Franse premier François Fillon heeft de Parijse voorstad Villiers-le-Bel bezocht en sprak er gisteravond van "een kalme maar breekbare'' toestand.

Hij zei er alles aan te doen om te voorkomen dat de rellen zich verspreiden. De premier noemde de relschoppers die er sinds zondag tijdens ongeregeldheden 120 agenten verwondden, 'criminelen'. De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vandaag spoedberaad belegd over de jongste onlusten in arme wijken waar veel Fransen van buitenlandse origine zijn.

In Villiers-le-Bel kwam het woensdag niet tot een derde achtereenvolgende nacht van ongeregeldheden. De politie streek er dinsdagavond met naar schatting duizend man neer en stuitte niet meer op relschoppers of geweldplegers. Er waren meer journalisten dan jongeren op straat rond middernacht, zeiden waarnemers woensdagmorgen in de Franse pers.

Fillon ging dinsdag samen met minister van Binnenlandse Zaken Michèle Alliot-Marie naar Villiers-le-Bel om steun te betuigen aan de de belaagde politie en brandweer. Er braken hevige rellen uit nadat zondag twee tieners om het leven waren gekomen bij een verkeersongeval waar een politieauto bij betrokken was. Justitie in Pontoise onderzoekt de toedracht. Alles wijst vooralsnog op een ongeval, aldus een betrokken ambtenaar.

In Verneuil-sur-Seine stal een groepje van acht jonge tieners dinsdagavond een bus die ze vervolgens in brand wilden steken. De acht onder wie een jongen van dertien jaar oud, zijn aangehouden.

Op verscheidene plaatsen rond de Franse hoofdstad werd gepoogd de ongeregeldheden aan te wakkeren, vooral door brandstichters. Zo werd bijvoorbeeld brand gesticht in een recreatiecentrum in de voorstad Clichy-sous-Bois. Daar begonnen in 2005 de ergste rellen in heel het land in veertig jaar tijd. Ze werden destijds ook ontketend door de dood van twee tieners. De rellen konden slechts met moeite en met behulp van de noodtoestand worden bedwongen. In een wijk van Toulouse werden dinsdag circa twintig auto's in brand gestoken en stichtten vandalen brand in een bibliotheek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.