Home

Achtergrond 306 x bekeken 3 reacties

'Gemiddeld melkveebedrijf met oude stal moet uitbreiden'

Een uitbreiding van een gemiddeld melkveebedrijf met zo’n 70 tot 75 melkkoeien en een versleten stal uit 1970 lijkt onvermijdelijk.

De kritieke melkprijs, die nodig is om aan alle financieringsverplichtingen te voldoen, stijgt zonder de uitbreiding met 3 cent per kilo. Bij een verdubbeling van de veestapel naar 150 melkkoeien daalt die prijs naar 35 cent per kilo. Dat zei Twan de Bie, agrarisch bedrijfsadviseur van het accountantsbureau Abab, vanochtend op een studiedag van zijn organisatie.

De kritieke opbrengstprijs voor melk lag vorig jaar op 33 cent voor een gemiddeld bedrijf en 30 cent per kilo voor de 25 procent beste klanten van Abab. Verandert een melkveehouder niet aan zijn bedrijfsvoering dan stijgt zijn kritieke opbrengstprijs naar schatting met 3 cent naar 36 cent voor een gemiddeld bedrijf en 33 cent voor de beste bedrijven volgens De Bie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  De zoveelste profeet die de veerkracht van de landbouw onderschat.

 • no-profile-image

  jos

  Heb de inleiding van dhr de Bie gehoord op ABAB dag "verdwijen of verdubbelen".
  Ik mis wel de kanttekening in dit verhaal dat de kostprijs van 35 ct opgaat in het geval dat voor de verdubbeling géén quotumaankoop zit.
  Daarnaast: mestafzet €15,- en maisaankoop €1400 incl hakselen om maar wat achterhaalde uitgangspunten in de berekening te noemen.

 • Sjaak

  Altijd leuk, oude artikelen nalezen!:

  Raar toch, dat wij ondernemers ons moeten verantwoorden voor onze bedrijfsvoering en de gevolgen daarvan en dat de advieswereld zo maar een toekomstvisie kan ventileren, zonder daar ook maar enige verantwoording voor te hoeven nemen....die komen dan met het argument; 'voortschrijden inzicht heeft aangetoond dat....etc.etc.'

  Het is nog vreemder, dat wij ondernemers de advieswereld nog steeds serieus nemen en daar ook nog graag grif voor betalen...;)

Of registreer je om te kunnen reageren.