Home

Achtergrond 338 x bekeken

'Geen illegaal graszaad in Nederland'

In Nederland wordt geen ongekeurd graszaad verkocht.

De Nederlandse graszaadbedrijven worden streng gecontroleerd door de keuringsdienst NAK.

Volgens diverse graszaadbedrijven mengen handelsbedrijven in Spanje en Italië ongekeurd graszaad met gecertificeerd graszaad. Dit is illegaal, omdat in de EU alleen zaaizaad mag worden gebruikt dat daarvoor is goedgekeurd.

Dit berokkent de graszaadbedrijven schade, zegt Joop Bouwkamp, hoofd buitendienst van Barenbrug. "We weten dat deze praktijken in Italië en Spanje plaats vinden, maar in welke mate is onbekend. De Nederlandse en Deense graszaadbedrijven doen dat in ieder geval niet. Ze zouden zichzelf in de vingers snijden. Bovendien keurt de NAK erg streng op de kwaliteit van zaaizaad."

Ook areamanager Robert Wich van EuroGrass is geattendeerd op verdenkingen van illegale praktijken in Spanje en Italië. "Het is moeilijk hard te maken. Afnemers kunnen het beste zaken doen met vertrouwde bedrijven. Voor de rassen die de Nederlandse bedrijven op de markt brengen steek ik mijn hand in het vuur."

Manager Wim Geluk van Innoseeds vindt dat deze praktijken de markt verstoren. "De prijzen van graszaad van Italiaans en Westerwolds raaigras blijven achter bij die van andere rassen. Daardoor wordt het moeilijker telers te vinden die deze rassen willen telen."

Lees ook Illegaal zaad op EU-markt voor grassen

Of registreer je om te kunnen reageren.