Home

Achtergrond 217 x bekeken 16 reacties

'Geen andere optie dan late betaling'

De late uitbetaling van toeslagrechten aan boeren is niet te voorkomen. Het komende jaar zal het allemaal beter gaan.

Dat was in wezen de boodschap die Kamerleden vandaag te horen kregen van verantwoordelijken van het ministerie van LNV en de Dienst Regelingen (DR), dat de betalingen uitvoert.

Voor de late uitbetaling voerden directie en medewerkers van DR een hele reeks verklaringen aan. Allereerst werd de dienst na 30 juni nog een tijd in beslag genomen door de afhandeling van de betalingen over 2006. Daardoor kon pas later worden begonnen met de voorbereiding voor 2007.

Gevolg is dat de controles nodig voor uitbetaling dit keer veel later plaatsvinden, tot in juni 2008 aan toe. Daar komt bij dat het toeslagenstelsel is gewijzigd ten opzichte van 2006. Zo zijn de toeslagen in de bieten- en cichoreiteelt meer waard en is de melkpremie ontkoppeld.

Dat stelt extra eisen aan de computerprogrammatuur en deskundigheid van het personeel, aldus DR. Extra mensen erbij zou geen oplossing zijn. Bevoorschotting zou Brussel niet toestaan.

CDA, VVD en PVV waren niet echt overtuigd. De Kamer wil de komende week weer in debat met minister Gerda Verburg om toch een oplossing te vinden. Volgens DR hebben zich inmiddels vijftig boeren gemeld, die in financiële problemen zeggen te komen door de late uitbetaling. Zij kunnen eventueel met voorrang worden behandeld.

Zie ook: Tot nu toe nog 50 knelgevallen bij verlate toeslagen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerin

  Wat een belachelijk iets..Ik loop vorig jaar een melkpremie mis omdat ik té laat mn opgave doorstuur...Dat is mijn verantwoording..dat weet ik.
  Maar als ze dáár té laat zijn..kan dat kosteloos..de verantwoording andersom telt dus niet! Hier..kan ik echt heel erg opstandig van worden..

 • no-profile-image

  gert

  arrogantie van de macht en de ambtenaren echt nederland

 • no-profile-image

  José

  Als het die 50 boeren lukt om voorrang te kringen moeten we ons allemaal maar aanmelden als knelgeval.
  Dat legt veel meer druk bij DR en krijgen we allemaal eerder betaald.
  En het ministerie van landbouw moeten alle vragen van PvdD maar opschuiven tot juni 2008. Dan kunnen meelhelpen bij DR om te zorgen dat ze sneller klaar zijn met controleren.

 • no-profile-image

  boerke

  Jahoor, het is weer zover. De overheid maakt een fout en gelijk begint het gefoeter op LTO weer. Als uw belangenorganisatie het dan zo slecht doet, ga dan zelf in een bestuur zitten en doe het beter!! Vanaf de kant staan roepen kan iedereen.
  Blijft overeind dat de overheid zichzelf behoorlijk te kakken zet. Als ik in het voorjaar druk ben in het land moet ik ook tijd maken om op tijd mijn papieren in te leveren. Dus niet meer als normaal dat DR dit ook doet, drukte of niet! Of in ieder geval de consequenties voor zijn rekening neemt. Lijkt me niet meer dan redelijk.

 • no-profile-image

  versteegh

  een uurtje overwerken(onbetaald)en niet te veel in de kantine en minder praten en met een beetjemeer inzet is alles binnen een mnd opgelost.
  Jullie moeten blij zijn met zo'n baan. Als wij boeren 't druk hebben(b.v.hooibouw)werkentot je klaar benten en geen compensatie,veel werk plezier.

 • no-profile-image

  onno

  eerst kerstreces en in januari nog even op wintersport,dat hoort bij ministers en ambtenaren en laat die boeren maar wachten.

 • no-profile-image

  Bert

  Ik stel voor die ambtenaren ook een paar maanden later uit te betalen. Dat merken ze toch niet als ze slapen....
  Maar laten we duidelijk zijn wie leest dit?
  Je kan net zo goed tegen je eigen vrouw aan kletsen.
  LTO roep alleen maar gut oh gut en doet verder NIETS!!!

 • no-profile-image

  gerrit tessemaker

  dr moet niet lopen drammen
  gewoon je werk doen heet dat , daar word je voor betaald !
  moeten wij eens wat te laat inleveren !!!

 • no-profile-image

  tino

  WIJ MOETEN DE PAPIEREN OP TIJD ANDERS KRIJGEN WIJ NIKS.
  EN WAT DOEN ZIJ NU DAN 5% RENTE ERBIJ VINDT IK NIET ZO GEK IDEE.ALS WIJ DE REKENING NIET OPTIJD BETALEN KOMT ER OOK WAT BIJ .DUS WIJ WILLEN DAT OOK.
  ZOUDEN ZIJ ER DAN WAT VAN LEREN?????

 • no-profile-image

  versteegh

  een uurtje per dag overwerken(onbetaald)en niet te veel in de katine en iets meer inzet binnen een mnd is alles opgelost. jullie moeten blij zijn met zo'n baan.Als wij boeren 't druk hebben(hooibouw)werken tot je klaar bent.

 • no-profile-image

  Lieuwe

  Dienst Regelingen moet, net als de belastingdienst, 5% rente gaan betalen over de bedragen, die na december 2007 pas worden uitbetaald.

 • no-profile-image

  reactieman

  steekt onze organisatie LTO weer eens de kop in het zand.
  het lijkt er heel veel op , voor zulke domme argumenten hoef je echt niet te bezwijken.
  alweer een ja en amen.
  de reactieman.

 • no-profile-image

  gert

  de controles eerst heel ingewikkeld maken en dan maar zeuren dat het niet zo snel kan,tarten en treiteren dat kunnen ze goed in den haag en meten met twee maten

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Gelukkig dat de kamer zich niet zo snel laat afwimpelen. Wat ben je toch een slechte manager van DR als je nu pas met deze problemen op de proppen komt.
  En dan ook nog zeggen dat diezelfde ambtenaren het in 2008 beter zullen doen, terwijl ze tot in juni bezig zijn met 2007. Nou ik ben benieuwd, maar heb er weinig vertrouwen in. Dit is gewoon het gevolg van een vergadercultuur en het tot achter de komma willen controleren van de agrarier en bovendien het zo lang mogelijk in stand willen houden van de eigen job. En dan denk ik met name aan de juridische afdeling. Als je ziet hoe die te werk gaan, dan is er maar een woord van toepassing: langzaam-aan-actie.
  En dit zijn dan diezelfde mensen die de straat op gaan voor meer salaris, ik kan het niet rijmen.

 • no-profile-image

  Leo Dorresteijn

  Wat een zwak argument dat er bedragen veranderen. Dat bietenpremies nu stijgen en melkpremies ontkoppeld zijn per 1 april 2007 is al bij invoering van de toeslagrechten vastgesteld. De verantwoordelijken bij de dienst regeling hebben minimaal 2 jaar voorbereidingstijd gehad. Dat deze vertraging optreedt kan voor hen niet zonder gevolgen blijven !!

 • no-profile-image

  Toon

  Heel goed Boerke, wijze taal..

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.