Home

Achtergrond

Gaucho mag voortaan ook met phytodriptechniek

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) in Wageningen heeft besloten dat Gaucho, een middel tegen luis, ook gebruikt mag worden met de phytodriptechniek in verschillende groentengewassen.

Het middel Gaucho Tuinbouw had al een toelating voor een coating en de dummypil in de teelt van sla en een aantal koolgewassen. Nu mag het middel dus ook gebruikt worden met de phytodriptechniek. Daarbij wordt tijdens het zaaien een klein druppeltje van het middel toegevoegd.

Het gaat om de gewassen sla (met uitzondering van veldsla), radicchio rosso, groenlof, andijvie, sluitkool, spruitkool, bloemkool, broccoli, chinese kool en boerenkool. De werkzame stof van Gaucho is de werkzame stof imidacloprid. Volgens Jaco van Bruchem, gewasbeschermingsmiddelencoördinator voor de vollegrondsgroenteteelt, neemt met de phytodripbehandeling de flexibiliteit voor voor telers toe. ‘Een teler kan nu ook op een later tijdstip beslissen of hij het middel wil gebruiken. Bovendien beoordelen telers de phytodrip soms als effectiever.’

Opvallend is de toelating van het middel Philabuster op basis van imazalil en pyrimethanil.
Het middel wordt toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel voor de na-oogst behandeling van appels en peren door middel van een dompel- of douchebehandeling. Van Bruchem: ‘Het is voor het eerst dat er een fungicide wordt toegelaten in de fruit als na-oogtsbehandeling.’

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.