Home

Achtergrond

Gasverbruik bepalend voor rendement kassla

Het rendement voor de energie-extensieve teelten wordt voor een heel belangrijk deel bepaald door het gasverbruik. Dat stelt Bert Doelman, slatuinder uit Maasdijk en voorzitter van de gewascommissie sla van LTO Groeiservice.

Bij hem zijn geen signalen binnengekomen dat tuinders hun kas leeg laten liggen. ”De grotere bedrijven gaan gewoon door met planten en snijden”, zegt hij.
Hij heeft zelf de laatste jaren ook geen deel van het bedrijf leeg zal laten liggen. ”Ik geef toe dat wanneer het een strenge winter wordt er veel telers zullen zijn, die het hoofd niet meer boven water kunnen houden.”
Vorig jaar schommelde het gasverbruik bij Doelman tussen de 2 en 2,5 kubieke meter per vierkante meter. ”Het gasverbruik is door de extreme zachte winter ongekend laag”, zegt hij. ”Normaal schommelt het gemiddelde gasverbruik in de periode oktober tot en met maart tussen de 8 en 10 kubieke meter. Dus wat de stookkosten betreft viel het vorig jaar best wel mee. Met een all-in gasprijs van 40 cent per kubieke meter gaat er voor de verschillende slateelten ongeveer 1 euro aan energiekosten inzitten. Dus met zo’n zachte winter vallen de energiekosten nog mee. Niemand kan voorspellen wat het dit jaar gaat worden.”
Voor het komende winterseizoen heeft Doelman nog geen exacte cijfers. Die zullen zeker niet meevallen. ”De stijging van de olieprijs is tekenend voor de verwachting”, stelt Doelman.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.