Home

Achtergrond 219 x bekeken

Friesland Foods neemt eind dit jaar besluit over Nordmilch

De algemene vergadering van het zuivelbedrijf Friesland Doods neemt in december van dit jaar een definitief besluit of Nordmilch geen referentiebedrijf meer blijft voor de bepaling van de marktconforme melkprijs van de coöperatie.

In oktober besloot Friesland Foods om Nordmilch niet meer mee te nemen voor de bepaling van haar voorschotmelkprijs, vanwege het betalen van een deel de reorganisatiekosten uit het eigen vermogen van deze Duitse zuivelcoöperatie in de komende jaren. Bovendien moest de zuivelreus zijn marktconforme melkprijs over 2006 met 35 cent per 100 kilo verlagen.

Door de hierbovengenoemde handelswijze van Nordmilch is het niet zeker dat deze coöperatie haar melkprijs alleen uit de markt haalt. Dat is in strijd met de bij Friesland Foods geldende regels voor het bepalen van de marktconforme melkprijs. Als de algemen vergadering, waarin de twaalf regiobesturen zitten, eind dit jaar besluit om Nordmilch definitief te schrappen als referentiebedrijf, blijven Campina, Arla Foods, Humana Milchunion en Milcobel nog over als referentiebedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.