Home

Achtergrond 173 x bekeken

Fout signaal groene steun

Staatssecretaris Jan Kees de Jager heeft met onmiddellijke ingang het deksel op de drie energievriendelijke subsidiepotten (EIA, MIA en Vamil) geplaatst.

Hij was bang dat het beschikbare bedrag van 25 miljoen euro werd overschreden, gezien de enorme belangstelling. Er is weinig nieuws onder de zon. De afgelopen jaren werden deze ook onder boeren en tuinders zeer populaire regelingen vaker vroegtijdig gesloten omdat het aantal aanvragen het beschikbare budget overschreed. Nieuw is wel dat ze alledrie tegelijk worden gestaakt.

Het huidige kabinet staat zich erop voor het milieu, na jaren van politieke veronachtzaming, weer hoog in het vaandel te voeren. Balkenende c.s. hebben meermalen benadrukt milieuvriendelijke innovaties te stimuleren.

Het kabinet geeft nu dan ook het verkeerde signaal, al schijnt het besluit niet door alle bewindslieden te worden gedragen. Milieuminister Jacqueline Cramer en collega Maria van der Hoeven (economische zaken) vinden het besluit geen pas geven. Gezien de ervaringen in het verleden (herhaaldelijk overtekening, vroegtijdige stopzetting) en het groene beleidsvoornemen had het kabinet meer geld moeten uittrekken.

Het vertrouwen van groene investeerders krijgt nu een deuk. En dat is schadelijk, zeker in de glastuinbouw die door het kabinet ten voorbeeld wordt gesteld wegens milieuvriendelijke innovatie.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.