Home

Achtergrond 524 x bekeken

Forse prijsstijging tuinbouwmeststoffen

In navolging van de ontwikkelingen bij de landbouwmeststoffen zullen het komende seizoen ook de tuinbouwmeststoffen te maken krijgen met forse prijsstijgingen.

Dit meldt Haifa Chemicals, producent van tuinbouwmeststoffen. De belangrijkste reden van de prijsstijging is dat sinds begin dit jaar de grondstoffenprijzen van kalium en fosfaat fors gestegen zijn als gevolg van de toenemende vraag.

Die toenemende vraag komt ondermeer door de wereldwijde toename in de teelt van gewassen die gebruikt worden voor de productie van bio-ethanol en door de veranderde eetgewoontes in het verre oosten, zoals meer vlees in Azië. Bovendien spelen ook de verhogingen van de transport- en energiekosten zwaar mee.

Kaliumchloride, de belangrijkste grondstof voor de productie van kalisalpeter en kaliumsulfaat, is de laatste zes maanden met meer dan 80 euro per ton gestegen. Ook voor magnesium en zwavel worden forse prijsverhogingen verwacht. Ruwe fosfaaterts, belangrijk voor de productie van fosforzuur en monokaliumfosfaat, is bijna in prijs verdubbeld. Stikstofmeststoffen stegen met 15 tot 25 procent.

Telers moeten rekening houden met prijsstijgingen die zullen oplopen tot meer dan 15 procent voor sommige kalium- en fosfaatmeststoffen. Ook verwacht Roelofs dat het werken met vaste jaarprijzen niet houdbaar zal zijn, omdat op dit moment onduidelijk is hoezeer de grondstoffen verder zullen stijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.