Home

Achtergrond

Forse koerswinst voor oliezadenverwerkers

Verrassend goede resultaten in de oliezadenverwerking deden de beurskoersen van het Amerikaanse agriconcern Archer Daniels Midland (ADM0) sterk stijgen.

Bunge, de grootste oliezadenverwerker ter wereld, profiteerde hiervan, waardoor de beurswaarde van dit concern ook flink omhoog ging.

De resultaten in de oliezadenverwerking van ADM compenseerden ruimschoots de gestegen grondstofprijzen voor mais en de prijsdalingen in de bioethanolverkoop. Zowel de winst als de omzetgroei waren in het kwartaal dat eind september werd afgesloten, veel beter dan analisten vooraf hadden voorspeld.

Het Britse suiker- en zoetstoffenconcern Tate & Lyle werd opnieuw geconfronteerd met een sterke waarde daling op de beurs. Beleggers in dit Britse concern kregen dit jaar al drie keer een winstwaarschuwing voor de kiezen. Deze week had de koers te lijden onder de verwachting van Associated British Foods (moederbedrijf van British Sugar) dat de suikerhervorming in de EU komend jaar opnieuw een groot negatief effect zal hebben op de winst. Bovendien verlaagde zakenbank Merril Lynch zijn advies voor de aandelen Tate & Lyle van kopen naar neutraal. Volgens de zakenbank blijft de winst onder druk als gevolg van stijgende grondstofprijzen en een zwakke dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.