Home

Achtergrond 340 x bekeken

Food, feed, fuel

Food

Mais is een veelzijdig product, en verschijnt geregeld bij de mensen op tafel. In de sla of in de soep of in combinatie met andere groenten. Voor consumptie wordt suikermais gebruikt, suikermais wordt geoogst in het melkrijpe stadium. Dan zijn de suikers nog niet omgezet naar zetmeel, zodoende is het product erg smakelijk. Suikermais wordt wereldwijd geteeld, vooral in de VS.

Feed

In Nederland teelt men voornamelijk snijmais. Snijmais wordt gebruikt als veevoer en als biomassa waarmee energie wordt opgewekt. Op de foto is de voorraad te zien die in een jaar op ons bedrijf wordt verbruikt, 32 hectare. Op het introductiefilmpje elders op deze site is te zien hoe het voer wordt geserveerd aan de dieren. Snijmais is een product dat veel zetmeel bevat, de hoeveelheid zetmeel is bepalend voor de aanzet van spieren. En spieren is vlees.

Fuel

Op dit filmpje is te zien hoe mais wordt gebruikt in een mestvergistingsinstallatie. Het is de installatie van de Gebroeders Oude Lenferink. Zij gebruiken snijmais als supplement ter bevordering van de gasvorming in de vergister. Dagelijks wordt ongeveer 10 ton mais toegevoegd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.