Home

Achtergrond

'Flexibeler contact telers met afzetpartij'

De afzet van glasgroente is gebaad bij een flexibeler relatie tussen telersverenigingen en afzetorganisaties.

Dat zei Mart Valstar, voorzitter van de Agrobusiness Club Westland, gisteren voor een zaal met handelsvertegenwoordigers , transporteurs en telers.

Valstar pleit voor een lossere relatie tussen telersverenigingen en afzetorganisaties. "Je ziet dat telersverenigingen meer met elkaar aan tafel zitten sinds 2005 bij de vorming van P8. Binnen die clubs zou meer moeten worden nagedacht over een duaal stelsel." Dat betekent meer vrijheid om aan diverse afnemers te leveren.

Daarmee wil Valstar aanhaken bij bundelingsplannen onder telersverenigingen, zegt hij. "Ik zie het als aanvulling op die discussie." Valstar wil daarover in overleg treden met afzetorganisatiekoepel DPA en handelsplatform FrugiVenta. Valstar neemt als eigenaar van onder andere Valstar Holland zelf direct product af van Nederlandse telers.

De huidige afzetstructuur voldoet in zijn ogen niet goed aan de markt die schreeuwt om efficiëntere modellen. "Een komkommer bij Edeka is soms door vijf handen gegaan. Dat kan slimmer." Een andere afzetstructuur kan tot betere opbrengstprijzen leiden, denkt hij.

Onder leiding van Thijs Jasperse werken Nederlandse telersverenigingen nu aan plannen voor een nieuw model voor afzet van glasgroenten. De collectieven, zoals P8 en A8 hadden in het eerste jaar een focus op aanbodsprognoses en promotie.

Dick Oosthoek, voorzitter van telerscoöperatie VDT zei eerder deze maand dat verenigingen de afzetstructuur willen wijzigen. Ook dit plan zou gaan om het optimaal beleveren van de verschillende aangesloten handelshuizen. "Nu zijn telersverenigingen aangesloten bij eigen verkooporganisaties. We willen dat breder trekken met respect voor de positie van de verkooporganisatie", stelde Oosthoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.