Home

Achtergrond 204 x bekeken

Fiat gasbehandeling vlees VS in 2004 ondanks twijfels

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft het gebruik van koolmonoxide om ouder vlees rood te kleuren en een vers aanzien te geven in 2004 goedgekeurd.

Dit ondanks twijfels van de bedrijven die de techniek uitventen. Uit e-mailverkeer is gebleken dat specialisten van Hormel Foods en Cargill vraagtekens plaatsten bij hun eigen veiligheidstests.

Uit de vertrouwelijke mails bleek dat enkele tests de indruk gaven dat de techniek niet 100 procent werkte. De tests maakten onderdeel uit van een campagne van Hormel en Cargill om koolmonoxide te mogen gebruiken, zonder dat een langdurige en publieke toelatingsprocedure moest worden gevolgd.

”Laat me weten of jij nog meer gekke dingen tegen bent gekomen”, schreef een Hormel-medewerker aan zijn collega vaan Cargill. ”Eerlijk gezegd lijkt deze test meer vragen op te roepen dan te beantwoorden.”

USDA had geen vragen over de testresultaten en nam die als basis om de techniek toe te staan. De toelatingsorganisatie FDA nam dat advies in juli 2004 over.

Of registreer je om te kunnen reageren.