Home

Achtergrond 171 x bekeken

Feiten over het leven in Nederland op een rijtje

In het boek Leven in Nederland lichten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Centraal Bureau voor de Statistiek gemeentelijke feiten en ontwikkelingen in Nederland toe.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) nam vandaag het eerste exemplaar in ontvangst.

Zo blijkt dat in Leeuwarden de minste mannen deelnemen aan het arbeidsproces (66 procent). Ook komt naar voren dat de vijftien gemeenten met het hoogste percentage 65-plussers verspreid liggen over zeven provincies. Noord-Holland en Gelderland eindigen op dit punt het hoogst. Naar verwachting bestaat de top 15 in 2025 vooral uit Limburgse gemeenten.

Wat betreft jongeren blijkt in de publicatie dat bijna twee derde van de 17- tot 20-jarigen het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) volgt. In het noorden volgen de meeste leerlingen deze richting. De deelname is het kleinst in de gemeenten in de Randstad en dan vooral in de universiteitssteden.

Het is de eerste keer dat in een publicatie gemeentelijke statistieken zijn gekoppeld aan essays over actuele centrale thema's binnen het lokaal bestuur, stellen VNG en CBS.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.