Home

Achtergrond

FAO: voorlopig geen einde hoge graanprijs

Het komende jaar blijft de prijs van granen hoog, voornamelijk doordat de voorraden laag zijn en de productie in belangrijke exportlanden ontoereikend is.

Dat stelt wereldvoedselorganisatie FAO in het Food Outlook-rapport. Naar verwachting importeren de meeste landen dit jaar minder granen, in tonnage, dan voorheen. Niettemin betalen zij uiteindelijk meer. Dit heeft volgens FAO te maken met recordhoge vervoerskosten en hoge exportprijzen.

Volgens de FAO-analisten blijft de consument voorlopig de hogere grondstofprijzen in zijn portemonnee voelen. Voedselinflatie wordt gestimuleerd door structurele problemen zoals de groeiende vraag vanuit de reguliere industrie, consument en diervoederindustrie.

Daar staat een veel mindere toelevering tegenover. Het gebruik van gewassen voor brandstof en slechte weersomstandigheden liggen hieraan ten grondslag. De lage stand van de Amerikaanse dollar verzacht de omstandigheden voor Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.