Home

Achtergrond 243 x bekeken

Exportwaarde pluimveevlees 34 procent hoger, volume 14 procent

De Nederlandse export van pluimveevlees is in de eerste helft van 2007 in volume met 14 procent toegenomen tot 370.000 ton.

De waarde ervan is echter 34 procent hoger. Dit blijkt uit cijfers die het CBS recent heeft gepubliceerd. De uitbreiding van de Nederlandse pluimveevleesexport is vooral het gevolg van een sterke toename van de uitvoer naar Hongarije en Roemenië. Daarnaast namen ook reguliere afzetgebieden als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk duidelijk meer Nederlands pluimveevlees af.

De afzet van pluimveevlees naar Duitsland is met 5 procent afgenomen van 98.000 ton tot 93.000 ton. Dit lijkt onder meer het gevolg van een sterk opgelopen prijs, want de exportwaarde naar Duitsland nam met 48 procent toe. Vooral verse kuikendelen zoals vleugels, poten, helften en kwarten werden voor aanmerkelijk betere prijzen in Duitsland afgezet.

De afname van het exportvolume naar Duitsland wordt naast de sterk verbeterde prijzen, vermoedelijk ook veroorzaakt doordat dit land in de eerste helft van 2007 weer gezouten filet uit Brazilië importeerde. Die invoer was het eerste halfjaar van 2006 vanwege het hoge douanetarief nihil.

Daarnaast mag niet vergeten worden dat de prijzen die de Nederlandse exporteurs in 2006 op Duitsland realiseerden niet al te best waren. Een mogelijk andere oorzaak van de teruglopende export naar Duitsland is dat dit land zelf steeds meer kuikenvlees gaat produceren. Voor dit jaar verwacht de Europese Commissie dat de Duitse vleeskuikenproductie met ongeveer 12 procent zal stijgen ton 855.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.