Home

Achtergrond 268 x bekeken

Export vaste planten moeizaam door lage dollarstand

De export van vaste planten op kale wortel naar de Verenigde Staten heeft zwaar te lijden van de historisch lage stand van de Amerikaanse dollar.

Omdat de euro zo duur is voor de Amerikanen, wordt het voor hen steeds aantrekkelijker stek van elders aan te schaffen of zelf te gaan vermeerderen.

Dit melden exporteurs en bemiddelaars van vaste planten. De lage dollar en de daarmee samenhangende verslechterende Nederlandse landplantenexport zijn niet nieuw. De laatste jaren was de dollar continu laag, maar de afgelopen weken worden steeds ‘historische dieptepunten’ bereikt.

Ronald van Loon van exporteur Jac. Th. de Vroomen uit Lisse spreekt van 'moeilijke tijden'. "Het lijkt wel of de problemen uit alle hoeken komen: van virussen tot goedkoop elders geproduceerd stek tot lage dollarstand."

Handelsbond Anthos weet dat de lage dollar de landplantenexport parten speelt, maar heeft nog geen verontruste kwekers aan de lijn gehad. "We horen daar niet veel over. Bovendien kunnen wij als Anthos aan die dollar natuurlijk niets doen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.