Home

Achtergrond 358 x bekeken

Ex-telers CSM krijgen meer tijd

Telers die hun bieten vroeger aan CSM leverden krijgen nog twee weken om in te gaan op het voorstel van CSM over de renteloze lening.

Tot nu toe hebben 3.200 van de ruim 4.500 ex-leveranciers aan CSM laten weten wat ze willen. "Voor diegenen die niet reageren is geen renteloze lening beschikbaar", zegt directeur Financiering Maarten ten Doesschate. Deze telers moeten straks het volledige bedrag van 500 euro betalen per aandeel.

Coöperatie Cosun kocht vorig jaar de suikerdivisie van CSM. De voormalige CSM-telers moeten een bijdrage leveren aan het vermogen van Cosun van 500 euro per aandeel in de vorm van een renteloze lening, die Cosun in 2016 terugbetaalt. De helft, 250 euro per aandeel, hebben de telers in april betaald. Over de andere helft levert CSM een bijdrage van € 209,30 om de overgang van CSM naar Cosun te vergemakkelijken. De rest betaalt de teler.

CSM stelt de telers voor dat zij de renteloze lening overnemen van CSM tegen de contante waarde (de huidige waarde van een bedrag dat je in de toekomst krijgt). Daarvoor krijgt de teler een vergoeding van 78 euro van CSM.

Volgens Ten Doesschate neemt driekwart van de ex-leveranciers de renteloze lening voor eigen rekening in ruil voor de vergoeding. "Alleen als je de financiering niet rond krijgt, kan ik me voorstellen dat je dit afwijst. Het verbaast me dat sommige hele kleine telers dat ook doen, terwijl het voor hen om een relatief klein bedrag gaat."

Of registreer je om te kunnen reageren.