Home

Achtergrond

Even terug naar digestaat

Bij de opdracht van vrijdag heb ik collega-boeren de tip gegeven om de ontwikkelingen met betrekking tot het gebruik van digestaat als kunstmestvervanger nauw te volgen. Ik heb daarna een bezoek gebracht aan de gebroeders Oude Lenferink in fleringen (Ov.) die een vergister hebben.

Bij hun mestvergister wordt digestaat gescheiden in dunne- en dikke fractie. Op de film is te zien hoe de dikke fractie eruit wordt geperst wanneer het digestaat uit de vergister komt. De dunne fractie vloeit dan naar het bassin. De dikke fractie heeft na het persen een drogestofpercentage van ongeveer 30 procent. Het is de bedoeling dat de dunne fractie nog verder wordt ontleed tot:
1. schoon water dat als rioolwater zijn weg kan vinden
2. kali
3. fosfaat.
De kali en fosfaat kunnen misschien op termijn worden gebruikt als kunstmestvervangers. Dit biedt in de toekomst mogelijkheden met betrekking tot de ruimte op de mestmarkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.