Home

Achtergrond 315 x bekeken 1 reactie

'Europese toeslagen blijven ook na 2013'

De inkomenstoeslagen die boeren krijgen, zullen na 2013 niet zomaar verdwenen zijn.

Dit is stellige overtuiging van oud-minister van landbouw Cees Veerman. Hij sprak maandagavond op een bijeenkomst van de ABN/Amrobank in Giessenburg.

West-Europese lidstaten als Nederland en Groot-Brittannië en ook de Scandinavische landen sturen aan op afschaffing van de premies. Ook de Europese Commissie, maar de twaalf nieuwe lidstaten in Oost-Europa zeker niet, evenmin als Frankrijk.

Veerman: "In 2013 zijn de nieuwe lidstaten juist op het maximum van hun premie-ontvangsten beland, en dan zouden die premies opeens weer worden afgeschaft. Ziet u het voor u? Ik niet. Die twaalf nieuwe lidstaten zijn goed voor een blokkerende minderheid in de Europese Unie." Veerman bedoelt te zeggen dat de nieuwe lidstaten elk besluit van de Europese Commissie kunnen blokkeren.

Hij voorziet na 2013 een groot gevecht over de Europese landbouwuitgaven. De Commissie en veel lidstaten willen de landbouwgelden gebruiken voor andere doelen. Afgelopen weekeinde besloten ze om een deel van de landbouwgelden die dit jaar over zijn, te gebruiken voor het Europese ruimtevaartproject Galileo.

De nieuwe lidstaten en mogelijk Frankrijk en andere Zuid-Europese landen zullen een belangrijk deel van de landbouwgelden voor de sector willen behouden. Veerman sprak ook de verwachting uit dat een aftopping van de maximale steun tot 100.000 euro per bedrijf, zoals commissaris Fischer Boel wil, er niet komt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marcel

    Wat dhr. Veerman zegt gaan de toeslagrechten er niet af in 2013 krijg ik dat op een briefje van hem of geeft hij mij dan eventueel de waarde van mijn recht. Boven de 100.000 euro aftoppen mag ook wel al bij de 50.000. Soms lijkt het mij dat hij een dubbel agenda heeft.
    Het zou hem natuurlijk beter uitkomen indien de rechten niet vervallen en de top niet afgeroomd gaat worden

Of registreer je om te kunnen reageren.