Home

Achtergrond

Europese interne markt krijgt facelift

De Europese gemeenschappelijke markt is broodnodig toe aan renovatie om klaar te zijn voor de rest van de 21e eeuw.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, presenteerde daarvoor vandaag plannen. De interne markt is met de uitbreidingen van de unie inmiddels uitgegroeid tot ongeveer 500 miljoen mensen. De commissie wil de komende tijd meer aandacht besteden aan de belangen en rechten van consumenten en het midden- en kleinbedrijf.

Als voorbeeld noemt de commissie de actie om de hoge kosten voor mobiel bellen in het buitenland te verlagen. 'Brussel' wil meer van dergelijke initiatieven. Ook moeten bureaucratische belemmeringen voor kleine bedrijven om in de hele EU te opereren verder worden teruggedrongen. Verder moet het bijvoorbeeld gemakkelijker worden om zonder veel kosten over te stappen van bank.

De plannen stuiten al bij voorbaat op weerstand. De sociaaldemocraten in het Europees Parlement maken zich ernstig zorgen over de toekomst van publieke diensten als woningbouwcoöperaties, sociale diensten, openbaar vervoer en publieke omroepen. Ook tien burgemeesters van Europese hoofdsteden, onder wie Job Cohen van Amsterdam, schreven de Europese Commissie al een brief waarin ze waarschuwen voor meer privatisering van publieke diensten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.