Home

Achtergrond 181 x bekeken

Europees Parlement verwelkomt Schengenlanden

Het Europees Parlement stemt in met een voorstel van de 27 EU-regeringen om het Schengengebied per 22 december uit te breiden met negen landen.

De meeste grenscontroles met het midden en oosten van Europa vervallen daarmee. Het gaat om Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen en Malta. 'Schengen' bestaat nu nog uit de landen van de 'oude' EU, minus Groot-Brittannië en Ierland, aangevuld met de niet-EU-landen Noorwegen en IJsland.

Europarlementariërs waren vandaag blij met de uitbreiding van de zone zonder grenscontroles. "Dit is in feite het opruimen van de laatste resten van het IJzeren Gordijn'', zei PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma.

Voor de Nederlandse buitengrenzen verandert er niets, maar een land als Duitsland heeft nu in feite geen buitengrenzen meer. De grenzen gaan open op 21 december om middernacht. Dan kunnen vakantiegangers nog voor de kerst zonder paspoortcontroles de grens over.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.