Home

Achtergrond 205 x bekeken

Europarlement wil suiker in wijn behouden

De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil dat wijnboeren suiker mogen blijven toevoegen aan hun wijn.

De suiker is nodig om in Nederland het gewenste alcoholpercentage te bereiken in jaren met weinig zon.

De parlementscommissie heeft vandaag ingestemd met een voorstel daartoe van onder anderen Lily Jacobs (PvdA). Het besluit is een signaal aan de landbouwministers van de 27 EU-landen, die later beslissen over een nieuw wijnbeleid.

Nederland telt ongeveer 140 commerciële wijnboeren. Ze hebben samen circa 180 hectare druiven geplant met een totale opbrengst van circa 750.000 flessen.

EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) had het suikerverbod voorgesteld om klandizie te creëren voor most, een duurder alternatief voor suiker uit Zuid-Europa.

De parlementscommissie bepleitte verder behoud van de term vruchtenwijn, appelwijn en dergelijke. De Europese Commissie wilde de term vruchtenwijn verbieden, waardoor traditionele streekproducten in Nederland hun namen zouden moeten veranderen. "Denk aan de 'Groningse pracht' bosbessen- en aardbeienwijnen bijvoorbeeld.

"De landbouwcommissie heeft duidelijk gemaakt hier niet mee akkoord te gaan'', zei Esther de Lange tevreden. De wijnvoorstellen waren erg politiek omstreden. Parlementsleden hadden meer dan 900 amendementen ingediend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.