Home

Achtergrond

Eurlings: drugs volledig weren uit verkeer

Weggebruikers komen nu nog vaak weg met drugsgebruik in het verkeer, maar daar komt waarschijnlijk snel een einde aan.

Dat bleek vandaag tijdens een debat tussen de Tweede Kamer en minister Camiel Eurlings van Verkeer. Eurlings wil met zijn collega Ernst Hirsch Ballin de wet zo wijzigen dat er helemaal geen drugsgebruik meer wordt getolereerd op de weg.

De minister wil gaan experimenteren met een testmethode op drugs die haar betrouwbaarheid al heeft bewezen in Australië. Hij gaf nog niet aan wanneer hij wil beginnen met zo'n experiment.

Tijdens het debat legde Eurlings uit dat Italië en Australië al ver zijn met het ontwikkelen van testmethodes om alcohol- en drugsgebruik in het verkeer op te sporen. "In Australië voert men eerst 'at random' een alcoholtest uit'', aldus de CDA-bewindsman.

Als de politie daar aanleiding voor ziet, volgt een speekseltest op de aanwezigheid van drugs. "Binnen vijf minuten is het resultaat er, en als dat positief is, komt er nog een tweede test buiten de auto, bijvoorbeeld op het politiebureau'', zei Eurlings. "Daarna doen ze nog een bloedtest.''

Het betoog van de minister sloot naadloos aan bij pleidooien vanuit diverse Kamerfracties om haast te maken met een snelle invoering van een test op drugs in het verkeer. Het CDA pleitte voor gerichte controles, bijvoorbeeld tijdens dancefeesten, waarbij bezoekers doorgaans veel drugs consumeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.