Home

Achtergrond 2 reacties

Energie produceren of honger stillen?

De Uitdaging is inmiddels al in week 6 beland. Elke week 5 vragen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms uit onze eigen sector, soms van een onbekender terrein. Deze week gaan de vragen over groene stroom en vergisters. Ja, die apparaten zijn hier in de omgeving ook een opkomend fenomeen. De enige ervaring die wij er mee hebben is dat we 2 jaar energiemais geteeld hebben voor zo’n vergister. Echt olifantenmais, wat een gewas! En we hebben wat vergisters bekeken tijdens open dagen om er een beeld bij te krijgen.

Ook ik vraag me af of dit de toekomst wordt, en vooral ook: of het de toekomst blijft.

Duitsland liep voorop

Toen we met emigratiebegeleiders FAPPS in 2004 naar West en Oost Duitsland gingen, vertelden deze mensen al van de opkomende groene stroomvoorzieners in Duitsland. Wij dachten er toen bij dat dat niet zo'n vaart zou lopen. Helemaal mis dus.
We hadden er hier in Nederland nog maar amper van gehoord. Nu, nauwelijks 3 jaar later, zien we om ons heen al talloze voorbeelden en nog veel meer plannen. De overheid en banken stimuleren het investeren erin.

Voedsel, voer of energie?

Inmiddels is de wereldwijde hype om energiegewassen te telen voor de opwekking van groene stroom. Het is als een boemerang, want het succes van deze teelten keert zich inmiddels al tegen de vele projecten die inmiddels (net) zijn opgestart. Volgens de vakbladen zijn er door de hoge grondstofprijzen al 5 fabrieken van bio-ethanol dichtgegaan in Europa! En dat alles terwijl ze hier in Wijster een nieuwe bio-ethanolfabriek willen bouwen waar (schrik niet) op jaarbasis
250.000 ton veevoergraan voor nodig is. Dat komt overeen met 30.000 ha! En dat zijn allemaal hectares die aan de productie voor humane of dierlijke consumptie onttrokken worden. Dat is echt immens veel!

Mijn grote vraag aan ‘de heren geleerden’ is dan ook of de voordelen van groene stroom opwegen tegen het duurder worden van het eten. En al die hectaren die uit de voedselvoorziening verdwijnen terwijl er nog zoveel honger en armoede is in de wereld. Wat doen we daar dan aan?

Nee, ik ben absoluut geen moraalridder. Ik ben gewoon een koeienboerin. Maar bij deze vragen mogen we best even stilstaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leenaerts Frans en Leen

  Ellen, U slaat de nagel op de kop.
  U hebt onze volledige steun, Groeten vanuit Belgie

 • no-profile-image

  ans de ruijter_hendriks

  hoi ellen en fam.
  alles goed bij jullie hier wel in cromvoirt
  johan vond het wel leuk bij jullie op de boerderij hij was er met de school de mas uit boxtel.veel groeten van ons ans jan

Of registreer je om te kunnen reageren.