Home

Achtergrond

Energie maakt producten snel duurder

De snelstijgende olieprijs maakt de producten in de EU snel duurder.

De producentenprijzen in september waren 0,4 procent hoger dan een maand eerder. Zonder de energiekosten zouden producentenprijzen slechts 0,2 procent duurder zijn dan de voorgaande maand, meldde het Europees statistisch bureau Eurostat vandaag.

Producenten in Nederland verhoogden hun prijzen in september met 0,8 procent, na een daling van 0,6 procent in augustus. Vooral in Denemarken en Litouwen zijn producten snel duurder geworden (respectievelijk 1,7 en 1,2 procent).

Vergeleken met een jaar geleden hebben vooral fabrikanten in Litouwen hogere prijzen (plus 9,8 procent) tegen 2,4 procent gemiddeld in de EU en 4,2 procent in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.