Home

Achtergrond 2 reacties

Ellen en Thijs winnen in derde week

De jury had een zware kluif aan de week van de rendementsverbetering. Ellen en Thijs komen ex aequo op de eerste plaats. Ze worden op de voet gevolgd door Lisa en Christiaan (ex aeqou op 3) en Hanneke komt daar weer vlak achteraan op 5. Paul is uit de race.

Discussiepunt van de jury was het volgende: hebben de veehouders niet te snel en te veel gegrepen naar technologische oplossingen voor problemen die misschien ook wel met kritische analyses zijn op te lossen. Kijk bijvoorbeeld naar de antwoorden op vraag 1. Daar staat inzet van arbeid centraal. Lisa Boonman komt met haar achtergrond als varkenshouder tot de slotsom dat er nog veel te verbeteren valt op het bedrijf. De rundveehouders zoeken echter de oplossing in de techniek. Thijs komt met veel diverse oplossingen, zoals een melkrobot. Die oplossingen zijn allemaal en detail uitgewerkt, wat punten waard is.

De jury discussieerde vooral over de vraag of de jonge ondernemers wel durven te kiezen en of ze werkelijk hun aandacht voor de volle honderd procent durven te geven aan het rendement van het bedrijf. Geen van de deelnemers noemt één hard kengetal waarop een veebedrijf moet worden gestuurd zodra het quotum vervalt. Thijs komt nog het verst met kostprijs en kasstroom. Of, zoals één van de juryleden zei: “er mag meer eelt op de ondernemershanden”.

De jury is overigens zeer te spreken over de inzet van de deelnemers. Ze realiseert zich dat de case vooral de melkveehouders direct aanspreekt, maar vindt ook dat ondernemers breed geöriënteerd moeten zijn en diverse bedrijven moeten kunnen doorlichten. Dat hebben de deelnemers goed gedaan.

Een pluim krijgt Ellen van de Ven deze week voor haar blog Ondernemerschap is overal anders.

Paul heeft zijn laatste week van de Boerderij Uitdaging beleeft. De jury heeft hem uit de race gehaald, omdat er te weinig antwoorden binnenkwamen. Daardoor kan de jury niet oordelen. Zij wenst Paul natuurlijk succes met zijn bedrijf!

Ranglijst week 3: 1) Ellen en Thijs, 3) Lisa en Christiaan, 5) Hanneke.

Marcel Henst

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Fam Nooijen

    Van harte gefeliciteerd Ellen, welverdiend !

  • no-profile-image

    gertie

    gefeliciteerd Thys, ga zo door!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.