Home

Achtergrond

Elke drie weken ondersteuning door een specialist

Het vervangingspercentage op mijn bedrijf is veel te hoog, blijkt uit de boekhouding over 2006- ’07. Vandaar dat we nu alle vaarskalveren aanhouden en niet meer met vleesvee insemineren.
Vanwege de vruchtbaarheidproblemen zijn we begonnen met bedrijfbegeleiding. Er komt iedere 3 weken een vruchtbaarheidsspecialist om te controleren of alle gekalfde koeien goed in cyclus zitten. Hij voelt ook de koeien vanaf 40 dagen na inseminatie op dracht. De vruchtbaarheids problemen willen we zo proberen in de hand houden.
Ook laten we de klauwen 2x per jaar bekappen en verzorgen. We laten de koeien nu ook iedere 14 dagen preventief door een voetbad heen lopen.

Verder proberen we onze bedrijfsvoering te optimaliseren. Omdat de stal vrij oud is en niet voldoende inhoud heeft, hebben we de zijwanden gedeeltelijk eruit gehaald. Hierdoor creëer je meer lucht en licht. Daardoor verbetert het klimaat en is een tochtige koe ook beter te herkennen.

Als wij het vervangingspercentage weten te reduceren beneden de 30%, door bovenstaande aanpak, gaat het bedrijf ook naar een hogere gezondheid status, misschien wel naar ziekte-vrij. Daardoor kunnen we in de toekomt mogelijk in plaats van melkvee aakopen melkvee verkopen. Dit levert ons meer rendement op bij de omzet en aanwas.

Of registreer je om te kunnen reageren.