Home

Achtergrond 167 x bekeken

Economische groei hoogst in zeven jaar

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 4,1 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de hoogste groei in meer dan zeven jaar.

Dat blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de aanzienlijk hogere productie van aardgas gaf een flinke impuls aan de expansie.

De hogere gasproductie hing samen met de minder warme zomer dit jaar. Als de gasproductie op het normale peil zou zijn geweest, zou de economische groei in het derde kwartaal op 3,5 procent zijn uitgekomen, aldus het CBS. In beide gevallen is volgens econoom Michiel Vergeer van de onderzoeksinstelling sprake van een mooi cijfer. ,,De Nederlandse economie draait op volle toeren'', zei hij in een toelichting.

Ten opzichte van het tweede kwartaal groeide de economie met 1,8 procent. Dit is de hoogste groei in meer dan tien jaar. De hogere gasproductie droeg hierbij voor ongeveer de helft bij. In het tweede kwartaal bedroeg de groei in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 2,6 procent. Toen was de gasproductie juist minder hoog dan normaal.

Gemiddeld ligt de kwartaalgroei dit jaar op ruim 3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is hoger dan de 2,75 groei die het Centraal Plan Bureau (CPB) voor 2007 voorziet. In december komt het CBS met een tweede raming over de economische groei in het derde kwartaal. Dan beschikt het CBS over aanvullende informatie.

Van de onrust op de financiële markten en een daling van het consumentenvertrouwen in september is in de groeicijfers weinig terug te vinden. In het derde kwartaal deden banken het met name aan de productiekant goed. Ze profiteerden van provisies bij de aandelenhandel, die de afgelopen tijd flinke koersschommelingen heeft laten zien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.