Home

Achtergrond 181 x bekeken

EU-landen en Europarlement eens over schonere lucht

De lucht in heel Europa zal binnen tien à vijftien jaar flink schoner moeten zijn. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen zijn het woensdagavond eens geworden over limieten voor stof in de lucht.

Momenteel sterven in de Europese Unie jaarlijks ongeveer 90.000 mensen vervroegd door de vuile lucht. ”Met de nieuwe normen zal dat naar schatting ongeveer 30.000 minder zijn”, vermoedt onderhandelaarster Dorette Corbey, Europarlementslid voor de PvdA.

De afspraak leidt tot strengere normen voor de lucht in alle EU-landen. Tegelijk pakt Europa de grootste luchtvervuilers aan, met bijvoorbeeld roetfilters op auto’s. Landen krijgen wel flexibiliteit dankzij mogelijkheden voor uitstel.

”De afspraak had op bepaalde punten steviger gekund, maar het geheel is goed zo”, vindt Corbey. ”Over het geheel ben ik tevreden.”
Het Europees Parlement stemt 12 december als hamerstuk over het onderhandelaarsakkoord. De EU-landen verwachten eveneens in december een meerderheid te vinden voor dit akkoord.

Nederland lag voorheen dwars, omdat het geen kans zag om de lucht in de vuile steden zo snel schoner te krijgen. Met de afspraak van woensdag is dat waarschijnlijk beter mogelijk, onder meer omdat de EU zich verplicht vervuiling bij de bron aan te pakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.