Home

Achtergrond

'EU dichter bij schorsing heffing op graanimport'

Het schorsen van de invoerheffing op graan door de EU is een stap dichterbij gekomen.

Als Brussel de heffing tijdelijk op nul stelt, wordt meer graan ingevoerd. Dat betekent dat de graanprijzen volgend jaar verder onder druk komen te staan.

Dat stelt een woordvoerder van het productschap Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP). De Europese Commissie wil de invoerheffing van 1 januari tot en met 30 juni volgend jaar op nul zetten. Volgens de woordvoerder was daar aanvankelijk nogal wat weerstand tegen bij Duitsland, Frankrijk en Polen. "Die landen hebben een groter belang bij de akkerbouw dan bij de veehouderij. De schorsing van de invoerheffing is niet in het belang van akkerbouwers. Voor veehouders kan het betekenen dat veevoer goedkoper wordt."

Volgens de woordvoerder steunt Polen het voorstel toch. "De Europese Commissie verwacht dat de landbouwministers akkoord gaan met de opschorting."

Door de hoge graanprijzen in de EU en de hoge eurokoers is de graanimport toegenomen. Sinds 1 juli heeft de EU 11,4 miljoen ton graan ingevoerd. Dat is ruim twee keer zo veel als de invoer van 6 miljoen ton in dezelfde periode vorig jaar. In het hele seizoen, van 1 juli 2006 tot en met 30 juni 2007, voerde de EU 12,4 miljoen ton in.

De EU heeft sinds 1 juli 6,5 miljoen ton graan uitgevoerd. Dat was vorig jaar in dezelfde periode 8 miljoen ton. Over heel 2006/2007 heeft de EU 19,1 miljoen ton graan uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.