Home

Achtergrond 175 x bekeken

Duurzame palmolie op de markt in 2008

In het eerste kwartaal van 2008 komt de eerste gecertificeerde en duurzame palmolie op de markt.

Binnen enkele jaren kan waarschijnlijk de hele palmolieproductie van RSPO-plantages zijn gecertificeerd. RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) is een platform voor de productie van duurzame palmolie.

Dit zegt Frans Klaassen, secretaris van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën. Hij verwacht dat er spoedig genoeg duurzame palmolie beschikbaar zal komen om in de behoeften van Europa te voorzien – ongeveer vier miljoen ton per jaar.
Het internationale platform heeft deze week op een bijeenkomst in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur een beslissende stap gezet naar het op de markt brengen van duurzaam gecertificeerde palmolie. De organisatie is het eens geworden over een certificeringsprotocol.
Concreet betekent dit dat palm-olieplantages zich kunnen laten certificeren voor de productie van duurzame palmolie volgens de RSPO-principes en -criteria.
De RSPO-voorzitter, Jan Kees Vis van Unilever, benadrukt dat RSPO zeer goede resultaten boekt met het verbeteren van milieu- en sociale aspecten van de productie van palmolie, maar dat het niet alle problemen rond ontbossing kan oplossen.
”Op belangrijke thema’s als de planning van het landgebruik en de rechten op land is de inzet van overheden noodzakelijk”, aldus Vis

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.