Home

Achtergrond

Druk op Commissie

De Europese Commissie heeft een betere antenne voor vrije (wereld)handel dan de meeste lidstaten. Dat is de reden waarom Brussel af wil van het gedoe met toelating van transgene producten en waarom zij zo voorzichtig is met het nemen van maatregelen tegen bijvoorbeeld Brazilië.

Dat laatste is niet meer te voorkomen, nu een voor Brazilië vernietigend rapport van de EU-inspectieorganisatie FVO het licht heeft gezien. Daarin wordt duidelijk dat wat in Europa een uitbraak van MKZ wordt genoemd, in dat land als niet ter zake doende vondst van wat antilichamen kan worden gekenschetst.

Nog erger: MKZ wordt vrijwel zeker ondergeregistreerd, de I&R van Braziliaanse runderen deugt niet en controlebureaus zijn veelal niet gecertificeerd. Dat alles houdt in dat export van rundvlees kan worden goedgekeurd terwijl de herkomst van een of meer dieren niet te achterhalen is. In een land waar MKZ rondwaart is dat een zeer riskante onderneming.

De Commissie kan en mag de roep om maatregelen die al veel langer klinkt, nu niet meer negeren. Aan de andere kant wordt de druk op de Commissie vanuit de vee- en voedersector opgevoerd om wel transgene soja en mais te importeren. Dat kan ook niet volgens de EU-regels, maar de economische (prijs)druk doet meningen snel omslaan.

Het tekent de politiek van de waan van de dag. Een WTO-akkoord zal tot nog veel meer van dit soort opportunistische debatten leiden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.