Home

Achtergrond 183 x bekeken

Donner blijft versoepeling ontslagrecht verdedigen

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken blijft erbij dat het ontslagrecht aangepast moet worden om de problemen op de arbeidsmarkt op te lossen.

Tijdens een door D66 aangevraagd spoeddebat in de Tweede Kamer wees hij woensdagavond op onderzoek waaruit blijkt dat een groot deel van de werkgevers meer personeel zal aannemen als het ontslagrecht soepeler is.

De minister heeft hiertoe in het voorjaar een plan op tafel gelegd. Donner wil het werkgevers mogelijk maken personeel te ontslaan zonder daarvoor eerst naar de rechter te hoeven. PvdA en ChristenUnie zijn hier mordicus tegen.

Donner zei woensdag mogelijkheden te zien om zijn plan zo aan te passen dat het ontslagrecht wordt versoepeld en dat toch de rechtsbescherming voor werknemers overeind blijft. Hij lichtte dat niet verder toe. De CDA-bewindsman wil zijn voorstellen eerst in het kabinet bespreken.

Over het ontslagrecht bestaat al weken een politieke patstelling in de coalitie. De PvdA vindt het plan van Donner onaanvaardbaar en heeft zelfs met een kabinetscrisis gedreigd als die eraan vasthoudt. De ChristenUnie drukt zich minder scherp uit maar zit inhoudelijk op dezelfde lijn.

Vanmiddag vindt in het torentje van premier Jan Peter Balkenende waarschijnlijk politiek topoverleg plaats over de kwestie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.