Home

Achtergrond

Directeur grootaandeelhouder in 2009 naar de inkomstenbelasting

Directeuren grootaandeelhouders (DGA) blijven inhoudingsplichtig voor de loonbelasting van 2008 in plaats van dat zij in de inkomstenbelasting komen. Nu gaan de DGA’s over per 1 januari 2009. Dit maakte staatssecretaris De Jager van Financiën bekend in de Nota van wijziging inzake het Belastingplan van 2008.

Na overleg van de staatssecretaris met de Vaste Commissie voor Financiën over de loonbelasting van de directeur-grootaandeelhouder (DGA) concludeerden ze dat invoering van de maatregel per 1 januari 2008 ongewenst is. De maatregel behelst de beëindiging van de inhoudingsplicht ten aanzien van de DGA’s van bv’s. Dit voorstel vloeide voort uit een amendement van de Kamerleden De Nereé tot Babberich en Dezentjé Hamming-Bluemink (Kamerstukken II 2006-’07, 30.804, nr. 12 Herdruk), dat is aangenomen bij de behandeling van het Belastingplan 2007.

Uitstel bleek het beste na overleg van de Belastingdienst met koepelorganisaties van belastingconsulenten en accountants en de werkgeversorganisaties. Ook spraken de betrokkenen over een keuze-optie, maar dat werd ook onwerkbaar gevonden.

Ook voor de beloning van een DGA van een bv zonder ander personeel blijft in het jaar 2008 inhoudingsplicht bestaan. Men vreesde voor een onuitvoerbare handhaving als een deel van de DGA’s wel in de loonheffing zou blijven en een ander deel onder de inkomstenbelasting zou vallen.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘DGA’

Meer informatie Ministerie van Financiën: ‘Tweede nota van wijziging Overige fiscale maatregelen 2008

Meer informatie Ministerie van Financiën: ‘Overheveling DGA naar inkomstenbelasting jaar uitgesteld’

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.