Home

Achtergrond 236 x bekeken

Dijk- en kustbewaking om naderende storm

Langs vrijwel de hele Nederlandse kust wordt dijkbewaking ingesteld.

In Zeeland gebeurt dat al vanmiddag. Dat maakte een woordvoerder van de dienst vandaag bekend. Daarna krijgen Noord-en Zuid Holland het advies om de dijken te bewaken.

Naar verwachting adviseert de dienst vanavond Texel, Friesland en Groningen over de dijken. In deze gebieden is het echter nog onzeker of het water boven het kritieke peil voor dijkbewaking komt. Dit peil verschilt per gebied. Bij overschrijding stellen de waterkeringdiensten bewaking in, zoals patrouilleren langs de dijken en controleren op eventuele schade.

Volgens de zegsman was in januari 1976 de laatste keer dat in Nederland alle kustplaatsen werden bewaakt. De verwachte noordwesterstorm op de Noordzee is verantwoordelijk voor de hoge waterstanden langs de kust in de nacht van donderdag op vrijdag.

Rijkswaterstaat is voornemens de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg vanavond af te sluiten wegens de hoge waterstanden en de harde noordwesterwind. Het is de eerste keer dat de waterkering door een storm dichtgaat.

"Maar het hangt allemaal af van de waterstanden. De waterkering gaat eerder na 00.00 uur dan voor 00.00 uur dicht'', liet een woordvoerder weten.

Indien Rijkswaterstaat besluit tot sluiting van de waterkering, verwacht de Rijkshavenmeester van Rotterdam een stremming van het scheepvaartverkeer ter hoogte van de Maeslantkering om 21.00 uur en de Hartelkering vanaf 20.40 uur tot tenminste vrijdag 18.00 uur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.