Home

Achtergrond 282 x bekeken

Deltacommissie neemt Noordzeepolder mee

Het kabinet gaat ervan uit dat het onderzoek naar een Noordzeepolder wordt meegenomen door de Deltacommissie.

Deze commissie, onder leiding van oud-landbouwminister Cees Veerman, rapporteert eind 2008 over onder meer bescherming van de kust.

"Er komt geen apart onderzoek'', liet staatssecretaris Tineke Huizinga woensdag via haar woordvoerster weten. De Tweede Kamer dringt op initiatief van CDA'er Joop Atsma aan op een serieus onderzoek naar landaanwinning in de Noordzee. Hij denkt aan een Noordzeepolder van 50.000 tot 100.000 hectare. Dat betekent maximaal twee keer zo groot als de Noordoostpolder (48.000 hectare).

De Noordzeepolder kan mogelijk een uitkomst bieden voor het toenemende ruimtegebrek, maar ook de bescherming van de kust kan erbij gebaat zijn. Uit het onderzoek moet blijken of de kosten opwegen tegen de baten. Uit onderzoek voor het vorige kabinet bleek kustuitbreiding bij Delfland te duur.

De laatste jaren rijzen de grondprijzen in met name de Randstad echter de pan uit, waardoor een polder betaalbaar zou worden. Volgens CDA-berekeningen is voor woningen, bedrijven en (spoor)wegen de komende jaren al 90.000 hectare nodig. Voor natuur, landbouw en recreatie komt daar 200.000 hectare bij.

De Deltacommissie nieuwe stijl werd dit najaar ingesteld door de staatssecretaris om te duiken in een oplossing voor de gevolgen van klimaatverandering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.