Home

Achtergrond 5 reacties

Dek zwavelbehoefte met varkensdrijfmest

Een klein zwaveltekort voor een gewas is in het veld niet of moeilijk waarneembaar. Dit wordt ook wel de verborgen honger genoemd. Toch heeft een klein tekort aan zwavel een groot effect op de opbrengst.
Bij granen lijkt een tekort op een stikstofgebrek. Dit is dus moeilijk vast te stellen. Uit proeven blijkt dat er al opbrengstdaling is bij een klein tekort. Een ernstig tekort is bij kool en koolzaad te zien aan de (pol)lepelvormige bladeren en de paarsverkleuring van de bladstelen.

Bij een zichtbaar tekort aan zwavel kunt u misschien overwegen om Dynamon-S te strooien in plaats van KAS. Want die bevat 7% direct opneembare zwavel.
Naar mijn mening moet je gewoon 30m³ drijfmest gebruiken dan heb je het probleem met zwavel opgelost. Dat geldt trouwens ook voor andere spoorelementen. Die zitten namelijk allemaal in varkensdrijfmest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjaak

  Lisa, weet je wel zeker of er op tijd voldoende zwavel vrij komt voor het gewas? Ik heb daar mijn twijfels over.

 • no-profile-image

  Henk

  Het lijkt me dat ze niet eenmalig gaat bemesten met varkensdrijfmest, maar structureel. Dan mag dat toch geen probleem zijn? Ik vind het juist een creatief antwoord, ze is de enige die bij deze vraag verder denkt dan de kunstmestzak diep is.

 • no-profile-image

  Sjaak

  Het gaat erom dat in het voorjaar de zwavel uit mest of kunstmest op tijd beschikbaar is voor de plant. Zwavelgevoelige gewassen hebben vroeg in het voorjaar zwavel nodig voor een volledige bloemaanleg. De zwavel uit mest komt vaak te laat, omdat die eerst moet mineraliseren.

 • no-profile-image

  Nico Enting

  Je hoeft er niet voor doorgeleerd te hebben , om te weten dat je volgens de mestwetgeving, NOOIT geen 30 m3 per ha. mag aanwenden. Dus moet je wel een aanvullende gift geven via kunstmest
  Dus de laatste alinea van de auteur kan helaas al lang niet meer , hoe graag wij dat misschien ook wel zouden willen.

 • no-profile-image

  wynand vogels

  je mag wel degelijk 30 m3 per ha geven als je maar op bedrijfsniveau binnen de normen blijft.zwavel heeft in nederland niet die aandacht die het verdient.in duitsland is dat duidelijk anders.wat denkt ppo hiervan?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.