Home

Achtergrond

Debat over 'hyperconsumptie'

U bent zeer gemotiveerd om het land in te trekken, zei milieuminister Jacqueline Cramer vandaag tot de Tweede Kamer.

Zij doelde op een royaal gesteunde motie van de PvdA over het op gang brengen van een breed debat over maatschappelijk verantwoorde consumptie.

In de Haagse wandelgangen wordt al gesproken over de jacuzzimotie. PvdA'er Diederik Samsom, de initiator van de motie, ergert zich openlijk aan een opblaasbare jacuzzi voor in de tuin die een bouwmarkt afgelopen zomer in de aanbieding had. Voor hem is het een voorbeeld dat de milieubewuste consument meer op papier bestaat dan in werkelijkheid.

Zijn kritiek op de 'ongebreidelde en doorgeschoten hyperconsumptie' maakte de tongen los. SGP-collega Cees van der Staaij prees Samsom dat hij de kwestie van levensstijl aan de orde stelde, ,,op het gevaar af dat u voor calvinist wordt uitgemaakt''. VVD, PVV en SP daarentegen steigerden. SP-collega Remi Poppe moest niets weten van zo'n 'onzindebat'.

Cramer ziet discussies over bewuster consumentengedrag vooral met jongeren wel zitten, zoals op het muziekfestival Lowlands gebeurt en door organisaties als het Wereld Natuur Fonds worden opgezet. ,,Jongeren hebben de tijdgeest veel beter begrepen.''

Het idee om haar ambtenaren een beleidsnota te laten schrijven over hoe het probleem te lijf te gaan, spreekt haar beslist niet aan. Het verbieden of duurder maken van andere energievreters als waterbedden of terrasverwarmers, zoals SP en GroenLinks opperden, is evenmin aan Cramer besteed.

De PvdA kreeg uiteindelijk de steun van coalitiegenoten CDA en ChristenUnie, naast die van SGP en GroenLinks, voor de motie over de vraag hoe de mensen te 'verleiden' tot meer bewust gedrag. Cramer reageerde positief, maar ziet tegelijk niet een grote rol voor de overheid weggelegd. ,,Hulporganisaties en ook tal van verenigingen zoals die van plattelandsvrouwen zijn ermee bezig. Misschien is het niet nodig dat ik faciliteer.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.