Home

Achtergrond

Debat biobrandstoffen ter discussie

Het biobrandstoffen-debat wordt vervuild door "onwetenschappelijke kritiek".

Dat stelt Marcos Sawaya Jank, voorzitter van Unica, de Braziliaanse Vereniging voor de Suiker en Ethanol Industrie tegenover financieel persbureau Bloomberg.

Organisaties als de FAO, de OESO en Oxfam stellen dat biobrandstoffen de prijs van voedsel opdrijft, het milieu schaadt en boeren in ontwikkelingslanden verder de armoede indrijft.

De verantwoordelijkheid voor het verbeteren van het imago ligt niet alleen bij de industrie, benadrukt Jank. De VS en Europa stimuleren immers productie van alternatieve brandstoffen. De VS hebben zelfs aangegeven het gebruik ervan voor 2017 te willen vervijfvoudigen. "We moeten samenwerken qua communicatie, zelfs als we verschillende voeding voor bio-ethanol gebruiken", aldus Jank.

Brazilië geldt als de grootste suikerproducent ter wereld en produceert dit jaar 30 miljoen liter ethanol. De oogst van suikerriet gaat volgens Jank tot 2020 verdubbelen tot 1 miljard ton.

Het 'food versus fuel'-debat wordt sterk overtrokken, vindt ook Don Endres, directeur van de Amerikaanse ethanolproducent VeraSun Energy. Hij deed de uitspraak tijdens de Wereld Ethanol Conferentie, meldt Agra Europe Weekly. Endres wees op het feit dat mais nog altijd voor 46 procent gebruikt wordt voor voeding. "Een pak cornflakes bestaat voor minder dan 5 procent uit mais", aldus Endres.

Bovendien neemt het areaal mais in de VS volgens de Amerikaan bijzonder snel toe waardoor de grotere aanvoer in de toekomst een redelijke prijs waarborgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.