Home

Achtergrond 1 reactie

De laatste kolen wegen zwaar

Tussen de regenbuien oogsten akkerbouwer en groenteteler Jaap Korteweg en zijn medewerkers de laatste biologische rode kolen in het Noord-Brabantse Langeweg.

Korteweg groeide als vierde generatie boer op in een gangbaar bedrijf waar gewasbeschermingsmiddelen gebruikt werden. Nu leidt hij met zijn vrouw Dianne Schrauwen het bedrijf. Ze wonnen voor hun inspanningen voor duurzaamheid de Brabantse Duurzaamheidsprijs. Van oudsher wordt de meeste rode kool in Noord-Holland geteeld omdat de grondsoort aldaar knolvoet tegenhoudt. Marcel Bekken

Johann van den Berg van het tuinbouwbedrijf Klooster/Van den Berg uit IJsselmuiden is goed te spreken over de tomatenprijzen. ”Donderdag werd voor de grove trostomaten nog tot € 1,40 per kilo betaald. Vrijdag zakte de middenprijs naar € 1,20. Maar ook voor dat prijsniveau willen we wel leveren.” Het komkommerbedrijf kocht deze zomer een tuinbouwbedrijf in de buurt. Gezien het tijdstip leek het Van den Berg niet verstandig om nog een teelt komkommers op te zetten, maar koos hij voor een vroege herfstteelt van grove trostomaten van het ras Brillant. Foto Clement Mol

Akkerbouwer Otto Knottnerus zet tulpenbollen op voor zijn broeierij. Daarbij schakelt hij de hulp in van scholieren. Deze bollen voor de vroege broei koopt Knottnerus in Zeeland. ”Vanaf half januari gebruik ik eigen bollen”, vertelt de teler. ”80 procent van de 1,8 miljoen tulpenbollen die ik gebruik, komt van eigen bodem.” De familie Knottnerus heeft een akkerbouwbedrijf in het Noord-Groningse graangebied Old-Ambt. De slappe winterperiode wordt opgevuld met het werk voor de broeierij. Foto Koos van der Spek

De New Holland T 7060 is uitgeroepen tot Trekker van het jaar 2008. De trekker heeft ook de prijs voor het mooiste design in de wacht gesleept. In de categorie speciale trekkers (smalspoor- en compacttrekkers) won de Landini Rex 85 S. De bekendmaking van de trekker van het jaar werd zondagavond gedaan op de mechanisatiebeurs Agritechnica in het Duitse Hannover. Deze beurs opent dinsdag de deuren voor het publiek. Foto New Holland

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    fr

    fr

Of registreer je om te kunnen reageren.