Home

Achtergrond 281 x bekeken

DPA onderzoekt ruimte samenwerking telersvereniging

De afzetorganisaties in de groenteteelt laten koepel Dutch Produce Association (DPA) de wettelijke ruimte onderzoeken van samenwerking tussen telersverenigingen.

Volgens Ad Klaassen, secretaris van de koepelorganisatie DPA zijn er gesprekken geweest met hoge ambtenaren van landbouw, maar zullen er nog gesprekken volgen met andere departementen in Brussel. De gesprekken zijn gevoerd in regulier overleg met andere landen.

"Vooralsnog geeft de Europese Commissie geen probleem. De vraag is: hoever mag je gaan? Promotie is geen probleem, maar eerst zullen telersverenigingen zich moeten uitspreken over hoe ver ze willen gaan in de samenwerking", aldus Klaassen.

Het is nog onduidelijk welke kant de samenwerking op gaat. "Als het doorzet, hoe ver gaat het dan en welke vorm krijgt het en welke taken gaan de verenigingen uitvoeren? Komt er een overkoepelende telersvereniging? Is het per product georganiseerd, voor glasgroenten of vollegrondsgroenten? Dat zijn vragen die nog niet duidelijk zijn."

Volgens Thijs Jasperse, voorzitter van P8, wordt nog onderzocht welke vormen van samenwerking denkbaar zijn in P8, maar ook in A8 (aubergines) en K8 (komkommers). "We moeten oppassen dat we niet teveel stof laten opwaaien. We onderzoeken inderdaad wat mogelijk is en dan is bundeling een mogelijkheid. We zitten nog in de analysefase. Dat is het. We verwachten voor de kerst meer te weten."

De evaluatie over het afgelopen seizoen van P8 is afgerond, stelt Jasperse. "De aanbodsprognoses worden steeds beter. Het is nog geen 100 procent, maar dat is alleen in theorie mogelijk. Het meest opvallende is de samenwerking bij promotie."

Of registreer je om te kunnen reageren.