Home

Achtergrond 1321 x bekeken

Curatief en preventief spuiten

De eerste bespuiting (zie excel-sheet) is afhankelijk van de groei. Er wordt gespoten wanneer de planten elkaar in de rij raken.
Bij de eerste bespuiting moet gekozen worden voor een middel dat zowel curatief als preventief werkt. Een curatieve bespuiting is nodig in verband met eventuele aanwezigheid van latente knolziekte. Hierna kan worden gespoten met een preventief middel om zo het nieuwe blad te beschermen.
Bijna het hele jaar door moet er om de 7 dagen gespoten worden. In het begin ontwikkelt het gewas zich in snel tempo daarom moet er een strak spuitschema gehanteerd worden.

In de maand juli moet er weer gespoten worden met een middel dat zowel curatief als preventief werkt. Vanwege de slechte weersomstandigheden is het niet altijd mogelijk het spuitschema te hanteren, vandaar een curatief én preventief middel.
Indien er geen ziektebeeld heerst in het gewas, kan vanaf begin augustus weer enkel met een preventief middel worden gespoten.

Eind augustus of begin september kan het spuitinterval verruimd worden bij normale omstandigheden (weinig ziektedruk). Het gewas is dan al ouder en behoeft een minder intensieve spuitinterval, omdat er geen nieuw blad meer wordt gevormd is de kans op een infectie lager.

In september kan de ondernemer kiezen om het gewas dood te spuiten zodat het halverwege oktober geoogst kan worden. Door de plant eind september dood te spuiten sterft de plant en ontwikkeld de Phytophthora zich niet verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.