Home

Achtergrond 202 x bekeken 4 reacties

Cumela: tariefsverhoging gezondheidscertificaten schandalig

De tariefsverhoging voor gezondheidscertificaten voor de export van pluimveemest leidt tot onaanvaardbare kosten.

Dat stellen Cumela en het Bureau voor Mestafzet. De partijen noemen in een brief aan de minister van LNV de tariefsverhogingen 'exorbitant'. De prijs staat in hun ogen in geen verhouding tot de te leveren dienst. Steekproefsgewijze mestkeuring ter plaatse, wat in 10 procent van de gevallen gebeurt, kost straks ongeveer het dubbele.

Volgens de ondertekenaars is een kostenverhoging volstrekt onnodig aangezien de keuringen 2 tot 3 dagen van tevoren bekend zijn en de dierenarts of assistent ze dus makkelijk kan inplannen in zijn routeplanning.

De verhoging voor 'werkzaamheden op verzoek', weergegeven in artikelen 10 en 13, stijgen nog sterker. "Op dit moment betalen mestdistributeurs voor een gezondheidscertificaat een basisbedrag van bijna 21 euro en vervolgens 2,2 euro per certificaat. Voor een bedrijf dat 10 vrachten afvoert komt dit neer op 42,86", aldus Verkerk.

"In de nieuwe situatie wordt dit 41,9 euro per certificaat en dus 419 euro voor 10 vrachten. Dit is een kostenverhoging van bijna 1000 procent terwijl de gegevens feitelijk maar 1 keer ingevoerd en daarna gekopieerd worden." Door de regeling leiden grote exporteurs wellicht 50.000 tot 75.000 euro schade. De kostenverhoging komt neer op 1 euro per ton mest ofwel 540.000 euro per jaar, stelt Verkerk.

Bovendien, stellen de ondertekenaars, frustreert de hogere tarieven de moeite die de sector doet om de druk op de mestmarkt te verlichten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schreuder

  Wijze woorden van de heer Verkerk.
  Wel mis ik het antwoord op de vraag waarom LNV zich genootzaakt ziet tot deze actie, welke onderbouwing draagt men aan ?

 • no-profile-image

  Arend

  Ervaring leert dat wat een ondernemer op een zaterdagnamiddag doet,een ambtenaar daar de hele week voor nodig heeft.

 • no-profile-image

  schreuder

  Wijze woorden van de heer Verkerk.
  Wel mis ik het antwoord op de vraag waarom LNV zich genootzaakt ziet tot deze actie, welke onderbouwing draagt men aan ?

 • no-profile-image

  Dick

  De komma zal wel verkeerd staan. Maar ik weet wel waarom men deze tarieven verhoogt. Bij de overheid wordt het geld over de balk gesmeten, bij de VWA hebben ze ondanks een reorganisatie en een samenvoeging van RVV en KVW een miljoenen tekort. Voor iets wat een gewone ondernemer in een halve dag kan, heeft een ambtenaar een hele dag nodig.
  Dit luie gedrag moet betaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.