Home

Achtergrond

Cramer: voorzichtig met nieuwe veredelingstechnieken

Enkele nieuwe plantveredelingstechnieken blijven voorlopig onderworpen aan de regelgeving voor transgene organismen. Vrijstelling van deze regels kan alleen in Europees verband worden afgesproken.

Dat stelt Vrom-minister Jacqueline Cramer in de notitie Verantwoord veredelen met genetische modificatie, die ze naar de Kamer heeft gestuurd.

Vanuit het bedrijfsleven wordt erop aangedrongen bepaalde veredelingstechnieken niet onder het Besluit genetisch gemodificeerde organismen (Besluit ggo) te laten vallen, bijvoorbeeld omdat het eindproduct identiek is aan niet genetisch veranderde planten.
Dit zou het bedrijfsleven een hoop kosten schelen voor de vergunningaanvraag. Bovendien zou het de afzet van de producten bevorderen, omdat die niet meer als ggo geëtiketteerd hoeven worden.

Cramer stelt echter dat voor haar de Europese aanpak leidend is. Deze gaat niet uit van het eindproduct (zoals in de VS en Canada), maar van het productieproces: als daarbij op onnatuurlijke wijze genetisch materiaal is veranderd, dan is sprake van ggo.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.