Home

Achtergrond 162 x bekeken

Cramer: EU-akkoord fijnstof zet de toon

Nederland streeft naar nog schonere lucht in 2020. Met de nieuwe Europese normen voor extra fijn stof is daarvoor de toon gezet.

Dat liet minister Jacqueline Cramer (Milieu) vandaag weten. Nederland zal zich maximaal inspannen om daaraan te voldoen.

Het Europarlement en de EU-lidstaten werden het gisteren eens over strengere eisen voor het maximumgehalte aan stofdeeltjes die de lucht vervuilen. Cramer is daar blij om. De lucht wordt er schoner van en dat is winst voor de volksgezondheid en het milieu.

Voor Nederland gaat het om een gevoelig dossier. Bouwprojecten liggen stil omdat niet aan de EU-fijnstofnormen is te voldoen. Nederland koppelt (als enige) de vergunningen aan de luchtvervuiling.

Om overal en tijdig de normen te realiseren, is volgens Cramer wel voldoende EU-bronbeleid nodig. Daarbij wijst ze ook nog eens op de onzekerheid in de gegevens van vooral extra fijn stof.


GroenLinks reageerde gematigd positief. De nieuwe norm voor de kleinste stofjes (2,5 micrometer of PM 2,5) betekent werk aan de winkel. Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak vraagt daarom om een actieplan. Nederland moet daarbij ook zelf maatregelen nemen zoals het weren van vuile auto's uit stadscentra.

Milieudefensie is teleurgesteld over die PM2,5-norm. Die biedt te weinig bescherming voor mensen die bijvoorbeeld langs drukke wegen wonen en "treedt schrikbarend laat in werking: pas in 2020''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.