Home

Achtergrond

'Contractvorm melktermijnmarkt essentieel'

De contractvormen op de melktermijnmarkt moeten goed aansluiten op de fysieke markt voor melk. Als dat niet het geval is, werkt de melktermijnmarkt niet goed. Dat stelt Kees Maas, directeur van het Diensten Centrum Agrarische Markt (DCA) in Lelystad naar aanleiding van plannen om een melktermijnmarkt op te richten.

De afhandelingsmethode moet goed zijn voor het slagen van de melktermijnmarkt volgens Maas. Hij constateert dat de vraag naar het beperken van prijsrisico’s op de melkmarkt toeneemt. “Hoe groter de fluctuaties van de melkprijzen zijn, hoe meer animo er is op de termijnmarkt”, legt hij uit.
Op een goed werkende melktermijnmarkt moeten niet alleen speculanten opereren volgens termijnmarkthandelaar Jan Bakker van De Vries & Westerman in Amsterdam. “Ook zuivelfabrieken en melkveehouders zullen daar prijsrisico’s af moeten dekken. De termijnmarkt is voor hen interessant bij sterk fluctuerende melkprijzen”, legt hij uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.